وبلاگ سهيل روحانی

۱۳۸۸ شهریور ۷, شنبه

احمدی نژاد و وزيران زن

دو ماه و نيم از انتخابات 22 خرداد 1388 گذشته است. احمدی نژاد مراسم تنفيذ (1) و تحليف (2) را از سر گذرانده و به عنوان رئيس دولت دهم مشغول به کار شده و کابينه 21 نفری اش را برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس معرفی کرده است. سه تن از وزيران پيشنهادی احمدی نژاد زن هستند: سوسن کشاورز به عنوان وزير آموزش و پرورش، فاطمه آجرلو به عنوان وزیر رفاه و مرضیه وحید دستجردی به عنوان وزير بهداشت پيشنهاد شده اند. اگر مجلس به اين زنان رأی بدهد اين نخستين بار در جمهوری اسلامی است که زنان وزير می شوند. اهميت اين موضوع موقعی آشکارتر می شود که بياد بياوريم که حتی در دولت اصلاحات، يعنی دوران 8 ساله زمامداری خاتمی، هم وزير زن نداشتيم.

احمدی نژاد به خاطر انتخاب اين سه وزيراز دو سو مورد انتقاد قرار گرفته است. بسياری از اصلاح طلبان و به ويژه مدافعان حقوق زنان اقدام احمدی نژاد را حرکتی تاکتيکی برای کسب محبوبيت در بين زنان می دانند. پروین اردلان، از فعالان حقوق زنان، می گويد «من شخصاً چون به تغییر از پایین اعتقاد دارم، تصور نمی کنم جابجایی و حضور یک و یا دو وزیر در یک موقعیتی بتواند تغییر گسترده ای ایجاد کند...این مسئله بیشتر به نظر من توهین به زنانی است که به عنوان وزیر، قرار است قربانی شوند و به نوعی از آنها برای ایجاد محبوبیت در بین زنان استفاده شود.» (بی بی سی، 29 مرداد 1388)

فاطمه حقیقت جو، نماینده مجلس ششم، هم نسبت به انتخاب اين سه وزير زن خوش بين نيست و می گويد که آنها زنانی سنتی هستند و گامی در راستای احقاق حقوق زنان و رفع تبعيض از آنها بر نخواهند داشت. وی می گويد که خانم آجرلو از «تعدد زوجات» دفاع کرده و با الحاق ایران به کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان مخالفت کرده است. خانم حقيقت جو پيش بينی می کند که خانم آجرلو «بودجه های وزارت رفاه را در ترویج این ایده های ضد زن که مغایر با حقوق زنان است» به کار خواهد گرفت. خانم حقیقت جو می افزايد که مرضیه وحید دستجردی هم طرفدار تفکيک بيمارستان زنان و مردان بوده و با اين نوع طرز فکر نمی تواند مشکلات زنان را حل کند.

تصميم احمدی نژاد در ميان محافظه کاران هم با مخالفتهائی رو به رو شده است. محمد‌تقی رهبر، نماینده اصفهان و رئیس فراکسیون روحانیون مجلس، می گويد که «بسیاری ازعلما ومراجع تقلید از جمله آیت‌الله صافی گلپایگانی و آیت‌الله مکارم شیرازی نسبت به انتخاب وزیر زن شبهه فقهی دارند و خواستار تجدید نظر احمدی‌نژاد در این خصوص هستند.» (سايت فردا، 30 مرداد 1388)

آيت‌الله سيد احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد و عضو مجلس خبرگان رهبری، هم در سخنرانی اش در نماز جمعه ی 30 مرداد گفته است که «ما مبلغ آپارتايد جنسيتی نيستيم اما معتقديم ساختار زن و مرد به گونه‌ای است كه اسلام مسئوليت‌ها و وظايف را چه در خانواده و چه در اجتماع تقسيم كرده است.» از ديد اين روحانی اصولگرا «تقسيم مسئوليت‌ها در اسلام» چنان استثناناپذير و فراگير است که حتی شخصيتی مثل فاطمه زهرا هم از شمول آن مستثنی نيست. علم‌الهدی می گويد: «در دوران هجرت پيامبر گاهی پيش می ‌آمد كه علی (ع) و پيامبر (ص) در شهر نبودند و با اين كه هيچ مردی به لحاظ شخصيت و مديريت همپای حضرت فاطمه (س) نبود، اما پيامبر هيچ گاه به جای خودشان برای مديريت شهری، دختر بزرگوارشان را قرار ندادند.»

امام جمعه مشهد، در دفاع از نظرات زن ستيزانه اش، به گفته های آيت الله خمينی هم متوسل می شود و می گويد: «امام خمينی (ره) در بيانيه‌ مربوط به انجمن‌های ايالتی و ولايتی كه در پاييز 1341 ايراد شد، برابر دانستن زن و مرد را بدعت دانستند.» (خبرگزاری دانشجويان ايران - ايسنا)

احمدی نژاد هنگام معرفی وزيرانش گفته بود که 50 نفر از 313 يار امام زمان زن هستند. علم الهدی اين ادعا را نادرست می داند و می گويد که در كتاب بحارالانوار «10 حديث پيرامون ويژگی ‌های ياران امام زمان (عج) آمده كه در همگی به استثنای يک مورد از كلمه‌ رجل استفاده شده است.» امام جمعه مشهد به احمدی نژاد و هوادارانش هشدار می دهد که نبايد «اموری كه موجب خوشحالی عده‌ای عناصر غير ارزشی و يك مشت فمنيست ملحد قرار می ‌گيرد، به عنوان ژست دولت برجسته شود.»

 تلاش پيگير روحانيون محافظه کار برای توجيه شرعی تبعيض جنسی نشان می دهد که زنان ايرانی برای دستيابی به حقوق برابر با مردان با چه دشواری های عظيمی رو به رو هستند. استيلای استبداد دينی بر ايران مبارزه با تبعيض جنسی را بسيار دشوارکرده است. دريغا که راه ميان بری هم وجود ندارد. زنان ايرانی ناگزيرند که برای احقاق حقوق خود، با چنگ و دندان، سنگر به سنگر بجنگند، هزينه های سنگين بپردازند و از هر پيروزی، هر اندازه هم که کوچک باشد، استقبال کنند.

انگيزه احمدی نژاد، و مشروعيت دولتش، هر چه باشد گشودن مسند وزارت به روی زنان گامی به سوی برابری جنسی است و بايد آن را به فال نيک گرفت. اين سه وزير پيشنهادی حتی اگر از پوسته سنتی شان هم بيرون نيايند و گامی در راه رفع تبعيض جنسی برندارند، صِرف انتخاب آنها ضربه ای بر طرز تفکر سخت جان، غير علمی و ظالمانه ای می زند که زن را موجودی «ناقص العقل» می پندارد که فقط بايد در چارچوب اجتماعی محدودی  که نظام مردسالار بر او تحميل کرده است عمل کند و حتی اگر دختر پيغمبر باشد حق ندارد که مديريت و رهبری جامعه  را بر عهده بگيرد.

نشاندن وزيران زن بر کرسی وزارت می تواند نقطه ای روشن در کارنامه رئيس جمهوری باشد که متأسفانه کارنامه روشنی ندارد. حتی اگر احمدی نژاد صرفاً برای جلب هواداران جنبش سبز به اين کار دست زده باشد بايد به جنبش سبز، که با وجود تحمل سرکوبی سنگين و بی رحمانه هنوز می تواند بر جريانات سياسی ايران چنين تأثير مثبتی بگذارد، تبريک گفت و از اين بابت خشنود بود.

1. تنفيذ در روز دوشنبه، 12 مرداد، در حسینيه امام خمینی انجام شد. موسوی، کروبی، خاتمی و رفسنجانی در مراسم تنفيذ و تحليف شرکت نکردند.
2. تحليف در روز چهارشنبه، 14 مرداد، در صد و سومين سالروز صدور فرمان مشروطيت، در محلس شورای اسلامی انجام شد.


0 نظر:

ارسال یک نظر

اشتراک در نظرات پیام [Atom]

<< صفحهٔ اصلی